A kezdetektől tudtam, hogy a minél színesebb, eklektikusabb tojáskosár a cél. Kisebbtől a nagyobbig, hosszúkástól a gömbölyűig, rikító fehér héjútól a hagyományos tojáshéjszínűn át a különleges türkizig és gesztenyebarnáig – minél többféle és minél kevésbé szabályos, annál jobb!
Tojástermelés során a legérettebb, legnagyobb női ivarsejt, azaz tojássárgája elindul a tyúk petefészkéből a petevezetéken át. Útja során először a fehérje épül fel köré, ezt követően a membránhártya, amely a tojásban alkalomadtán fejlődő embriót hivatott óvni, majd a “gyártósor” vége felé épül a membránnal borított tojás köré a kalciumban gazdag, szilárd héj. Onnantól számítva, hogy a sárgája megkezdni az útját, egy tojás “legyártása” kb. 23-30 órába telik. Ez a szám nagyban függ a napos órák számától, de emellett a tyúk étrendjétől és korától is. Ahogy megtojta a tyúk a tojást, a folyamat újraindul. És mivel a “gyártósor” él, így időről időre akkor előfordulnak a furcsa esetek.
Amikor épp csak hogy tyúk lesz a jércéből, azaz ivaréretté válik és megkezdi tojások tojását, még gyakran nem tökéletes a folyamatvezérlés. Nálunk rendszeresen előfordul, hogy az ifjú hölgyek első tojásaiba még nem kerül sárgája, csak apró, a normál tojás méretéhez viszonyítva kb. harmadnyi méretű “tündértojások” sikerednek. Ennek nálunk a gyerekek nagyon szoktak örülni. Részint mert a tündértojás nagyon jól hangzik, aztán mert cuki apró tojások, harmadrészt pedig, mert a főtt tojás sárgáját nem eszik meg, és így lehet tömör tojásfehérjét enni.
Aztán amikor beáll és igazándiból beindul a tojóciklus, néha érkeznek kevésbé hasznos meglepetések. A nagy igyekezetben, hogy készüljenek sorban a tojások, a “rendszer” néha héj nélkül engedi útjára a tojást. Ilyenkor a membránhártya hiánytalanul jelen van, de körülötte nincs szilárd héj. Olyankor is előfordulhat puha héjú/héj nélküli tojás, ha a tyúk nem jut elegendő kalciumhoz vagy foszforhoz. Ezeket a tojásokat mi nem szoktuk megenni, hanem megsütve visszaosztjuk a tyúkoknak. Ennyi jár…
A héj nélküli tojás kvázi ellentéte, amikor túlcsap a precizitás, és a szilárd héjra még pluszban mész rakódik. Ez semmi problémát nem jelent (bár értékelnénk a pazarlástól mentes kalciumhasznosítást…).
Ahogy a tyúk életkora halad előre, egyre gyakrabban rak fura formájú, olykor deformált tojásokat. Ilyenkor a héj felépítése, annak vastagsága, szilárdsága a tojás felületének egyes részein eltérő, így a kevésbé szilárd részek deformálódhatnak a vezetéken végighaladva. Okozhatja továbbá a nem teljesen kész héjképzés, valamint az, ha túl hosszan időzött a tojás a szakasz végén. Bármelyik okból kifolyólag lesz deformált a tojás, a minőségén semmi sem változtat. Kereskedelmi forgalomban nemigen látni szabálytalan formájú tojást, ami nemcsak unalmas, de aggasztó is. Ha a nagyüzemi tyúkok sosem tojnak szabálytalan tojást, akkor azért, ha pedig a szabálytalan darabokat egyszerűen kidobálják csomagolás előtt, akkor azért. Remélem hasznosulnak a szabálytalanok is.
Személyes kedvencem a fura tojások közül a tojás a tojásban eset. Olyankor képződik ilyen, ha egy tojás már halad előre a vezetéken keresztül, de membrán-, majd héjtermelő szakasz előtt megtorpan. Közben azonban útjára indult egy másik, még alacsonyabb készültségi fokú tojáskezdemény is, amely így “becsatlakozik”. A jelenség oka ismeretlen, szerintem gyönyörű. A tyúkok nem nyilatkoztak…
Annak érdekében, hogy a tojástermelés során elegendő kalciumhoz jusson a tyúk, és így se ő maga, se a tojások ne legyenek kalciumhiányosak, a takarmánymész biztosításán túl érdemes a már felhasznált tojások héját összegyűjteni, majd megpirítva, összetörve visszaosztani a tyúkoknak. Így megkönnyítjük számukra az újbóli héjtermelést, ráadásul nem termelünk hulladékot. Pirítás nélkül is oda lehetne adni nekik a héjat, de egyrészt ha nincs kellően kiszárítva, a héjon lévő tojásfehérje-maradékok könnyen megbüdösödhetnek, másrészt óva intenék a tojás bármely komponensének nyersen történő visszaosztásától, mert ha a tyúk netán felismeri a szagát – ízét, esetleg rákap a frissen tojt tojás feltörésére és elfogyasztására. A pirítással elérjük, hogy higiénikusabb a tojáshéj felhasználása, és azt, hogy megváltozik a szaga, íze. Annak érdekében, hogy ne fogyasszunk emiatt feleslegesen plusz energiát, akkor szoktam megpirítani, ha amúgy is felfűtöm a sütőt, mert sütök. Amíg eléri a sütéshez szükséges hőfokot, az alatt meg is pirulnak a tojáshéjak. Utána már csak össze kell törni.
A pirított, tört tojáshéj nemcsak tyúkok számára használható kalciumpótlásra.
Időnként a színes tojáshéjakból félreteszünk, és a gyerekek kollázsokat ragasztgatnak belőle. Ezt azok is megtehetik, akik nem tartanak tyúkokat, de tele a háztartás kézműveskedő és/vagy unatkozó gyerekekkel. A tojáshéj jól színezhető, festhető is, a porózus felszín jól megtartja a tintát.
Ha sem a kalciumpótlás, sem a kollázskészítés nem vonzó felhasználási mód, a tojáshéj kerület komposztba, sőt, összetörve közvetlenül is a termőföldbe, különösen a nagy kalciumigényű növények alá (pl. balkonparadicsom). De használható takarításhoz dörzsszivacs helyett, a fél héjakba lehet magot vetni csíráztatni, de ki lehet tenni az énekesmadaraknak is az etetőbe – nekik is szükségük van a kalciumra.
(A kollázskép illusztráció.)
Legutóbbi hozzászólások