Tyúk a városban

Magunkról

Öt éve tartunk tyúkokat Budapest egyik kertvárosi részén. Az inspiráció Angliából származik. Barátainknál tett látogatásokkor láttuk, hogy arrafelé az egész apró, zsebkendőnyi udvarokon is vannak apró tyúkólak és kifutók. Akár csak 2-3 tyúk, melyek megtermelik egy kis család tojásszükségletét.

Aztán „jött” a River Cottage-dzsal Hugh Fearnley-Whittingstall, aki még vonzóbbá tette a kalandot.

Harmadik generációs budapesti család vagyunk, sosem láttunk közelről baromfitartást, nem volt kitől kérdezni. Közgazdászként a gimnáziumi biológiaórák óta elméletben sem volt dolgom élőállattannal. A gazdafórumok témái, nyelvezete kínai volt számomra, ráadásul számunkra nagyon fontos szempont a méltányos és fenntartható állattartás, amely a professzionális állattartásban nem mindig elsődleges.

Ezért éveken át bújtam az angolszász oldalakat, könyveket, itthon pedig utánajártam vonatkozó szabályozásnak. Ezek alapján rajzolódott ki a kép, hogy hogyan is vághatnánk mi bele a városi tyúktartásba. Miután összegyűjtöttünk a szempontjainkat, igényeinket, elvárásainkat, az ólat magunk terveztük és készítettük el, jelentős részben újrahasznosított anyagokból.

Az első naptól kezdve a méltányos és fenntartható, városiasított tyúktartás a célunk.

Ahogy gyűltek az élményeink (és a gumicsizmáink), úgy kerestek meg barátok, ismerősök, majd az ő ismerőseik azzal, hogy hasonlóan a mi korábbi helyzetünkhöz, érdeklődnek a városi tyúktartás iránt, de egy csomó kérdésük, kétségük van. Eljöttek hozzánk megnézni ezt a gyakorlatban, segítettünk infókkal, azután már költség- és nyersanyag-hatékony ólak tervezésében, megépítésében is.

Innen ered az ötlet, hogy létrehozzunk egy információs bázist a városi tyúktartással kapcsolatban. Nem vagyunk profi állattartók. Kellő távolságra utazva a városoktól, százszámra élnek szakemberek, akik többedik generációs haszonállattartóként sokkal tapasztaltabbak, mint mi valaha leszünk. De nagyvárosban vágni bele a tyúktartásba teljesen laikusként, az kicsit más helyzet, azzal együtt nőni fel. Mi az öt évvel ezelőtti önmagunkhoz hasonló kíváncsi, érdeklődő, de elfoglalt, tapasztalatlan hozzá nem értőknek szeretnénk segíteni. Célunk, hogy hozzájáruljunk a fenntartható városi tyúktartás minél szélesebb körű elterjedéséhez Magyarországon is.

 

Az oldal kettős céllal jött létre. Elsődleges célja az információadás. A másik pedig egy teljes körű szolgáltatásnyújtás az ötlet megszületésétől a sikeres tyúktartásig, annak minden vetületével.

 

bogarhen