Tyúk a városban

Hány tyúkot tartsak?

A tyúklétszámot a következő szempontok befolyásolják;

1. A  legfontosabb a rendelkezésre álló terület mérete, az ólra és a kifutóra vagy szabad területre tekintettel egyaránt. Ha igazán kényelmes tartási körülményeket tűzünk ki célul, úgy tyúkonként 2-4 m² szabad területtel célszerű kalkulálni.

2. Ha elsőre óvatos tapasztalatszerzés a cél, akkor elegendő 2 vagy 3 tyúkkal indulni. Ez ahhoz már elegendő, hogy élményeket és tapasztalatot gyűjtsünk, és eldöntsük, szeretnénk -e nagyobban is kipróbálni.

3. Mivel a tyúktartás elsődleges célja a saját tojás termelése, így célszerű átgondolni, hogy a háztartás tojásszükségletét hány tyúk tudná ellátni. Itt nyilván ismét megjelenik a fenti, 1. pontban tárgyalt helyméret: ennek megfelelően lehet célkitűzés akár a teljes tojás-önellátás, vagy akár az is, hogy legalább a tükörtojás, a rántotta, a reggelik saját termelésű, mindig friss tojásból készüljenek.

Mivel egy átlagos, tojókorú tyúk tápmentes koszton tartva éves átlagban 2 naponta tojik, így a kiinduló mutató a 3 tojás/tyúk/hét. A háztartás tagjainak számát és tojásfelhasználását átgondolva kiszámolható, hogy az önellátás mely szintjéhez hány tyúkra van szükség.

A tojáshozam természetesen mutat szezonalitást. Az őszi, téli időszakban visszaesik a hozam, idősebb tyúkok esetében le is állhat. A tyúk ilyenkor pihen, regenerálódik. Tavasszal és nyáron viszont várható, hogy a tojótyúkok akár a hét minden napján tojnak.

FullSizeRender6