Tyúk a városban

Tarthatok én tyúkot?

Szinte biztosan igen. 2012. október 1-je óta az állattartást – így a lakott területen történő haszonállattartást – nem az önkormányzatok szabályozzák helyi rendeletekben, hanem az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvény. Ezzel hatályukat vesztették a korábbi, az állattartási övezetekre és a tartható állatszámra vonatkozó helyi rendelkezések. A szabályozás értelmében a fő szempont nem a helyszín vagy a darabszám, hanem az, hogy állatok tartása nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, nem károsíthatja a környezetet.

A jó szomszédi viszony megőrzése érdekében ugyanakkor célszerű a szomszédokkal egyeztetni a tervekről, és olyan elemi figyelmességek szem előtt tartva tervezni a tartást, hogy a tyúkudvar pl. ne a szomszéd terasza mellé kerüljön.

Néhány tyúk tartása nem jár zavaró szag- vagy hanghatással. Sűrűn lakott területen kakas tartása már problémásabb lehet az egész napos hangos kukorékolás miatt (különös tekintettel a hajnalira). Szerencsére a tyúkok akkor is ugyanolyan agilisen tojják a tojásokat, ha életükben nem látnak kakast.

Sokan még idegenkedve gondolnak a tyúkhangra városi környezetben, pedig a postást ugató kutyához képest például elenyésző a hanghatás. A tyúkok elsősorban a tojás megtojásával összefüggésben kotkodácsolnak, de jellemzően ez is csak a délelőtti órákra korlátozódik.

Segítünk gyomlálni, jó?

Segítünk gyomlálni, jó?