Tyúk a városban

Szag

A leggyakoribb aggály a tyúktartással kapcsolatban az, hogy nem lesz –e tőle büdös az udvaron. Maguknak az állatoknak semmi szaguk nincs (ez abból is látszik, hogy ha megszagolunk egy egész frissen tojt, még meleg tojást, a tojás héja akkor is teljesen szagtalan). Kisméretű állomány esetén nem jellemző a kellemetlen szag, de ha mégis, az mindig az ürülékre vezethető vissza. Mitől válik kellemetlen szagúvá a tyúkok ürüléke;

• Állag – Minél hígabb a baromfi ürüléke, annál erősebb a szaga. Egészséges állat időnként túlzott fehérjebeviteltől, gyümölcsfogyasztástól üríthet hígat. A megfelelő étrend mellett nem szokott probléma lenni

• Alom – a tojódobozokban, az alvóhelyen és a kifutóban is szükséges az alom tisztán tartása és cseréje. Pont ugyanattól lesz nem büdös, amitől a tyúkok is jól érzik magukat, és amitől jól is tojnak: ha jó kifutójuk és óljuk van.

• Darabszám, sűrűség – ha sok állat osztozik kis helyen, azaz ha nem jut egy baromfira minimum 3-4 négyzetméter, akkor fokozottabb szag

• Meleg – melegben logikusan hamarabb indul meg a kellemetlen szagképződés

• Nedvesség – minél nagyobb a nedvesség- és páratartalom a tyúkok tartózkodási helyén, annál nagyobb az esély a kellemetlen szagok megjelenésére. A cél tehát az, hogy száraz legyen ott, ahová ürítenek. Érdemes biztosítani fedett kifutót a tyúkok számára, és esős időben ott tartani őket, meggátolva ezzel az ürülék sárral, nedves közegben történő összeállását.